Många drabbas av virus som låser dina filer.

Många har pratat om virus som krypterar din dators filer och kräver ett dyrt lösenord för att låsa upp. Vi kallar dessa ransomware eller CryptoLocker.

Idag lyssnade jag som vanligt på ekonyheterna, på väg in till Midpoint. Man berättade att det blir vanligare med virus i form av trojaner som ställer till det i vardagen genom att kryptera all data och sedan begära pengar för lösenord som kanske låser upp filerna i din dator. Det är så pass många i Sverige som råkar ut för dessa problem så att ekot tar upp det som en nyhet. Själv har jag pratat med så pass många att det ser ut som ett vanligt problem.

 

HUR KAN VI SKYDDA OSS? HUR KAN VI ÅTERSTÄLLA VÅRT DATA?

Det spamfilter Midpoint rekommenderar rensar förutom skräppost, även mejl som innehåller krypteringsvirus och uppenbart nätfiske (phishing).

 

Den molnfiltjänst vi rekommenderar, Soonr, har ett flöde förberett om olyckan är framme. Man konstaterar att ominstallation av datorn är enda säkra vägen att bli av med viruset och att man sedan använder kommandot ”Revert to previous version / återställ till tidigare version” på alla sina filer inne i filtjänsten Soonr.

Ovanpå spamfilter och Soonr, kan man alltid ha ett antivirus och en bra backup som ytterligare säkerhet. Med tillräckligt många åtgärder och lite misstänksamhet mot underligt formulerade mejl, har man gjort vad man kan och stängt dörren för Murhpy’s lag.

 

DINA MÅL. FÖRVERKLIGADE.
Tillsammans tar vi bort hindren mellan dina idéer och affärsresultat

Vill du veta mer? Klicka här för att kontakta oss.